Onzin over “onzin”

Onzin over “onzin”. Het bestaat. Maar wat is feit en fictie? Wie bepaalt dat? Jijzelf. En wanneer is een feit, een feit of een verzinsel? De valkuil van overrationalisering is iets waar je als auteur kan terechtkomen als je “een ongewone denkpiste” meteen gaat ontkennen. Of verwerpen. Maar waarom? Op welke basis? Je opvoeding? Je vriendenkring? De media? Een wetenschappelijke studie? Kennis? Leerprocessen? Diploma of ervaring? Belangen? Van wie of voor wie? En welke pet zet je hierbij het liefst op? Voor de spotlights van de media? Die van intellectueel criticus of rationeel fantast? Achterdocht is nodig. Gezonde nuchtere achterdocht.  Je kan best alles in vraag blijven stellen. Ook een complottheorie. Maar evenzeer schrijfsels van sceptici. En het blijft opletten voor fake news , foute denkwijzen, gesponsorde onderzoeken  en opgedrongen opinies.

Gary Zukav schreef ooit in zijn boek” Dansende WoeLi-meesters”: Het belang van onzin kan nauwelijks worden overschat.  Onzin is datgene wat niet past in de van tevoren gemaakte patronen die wij over de werkelijkheid heen hebben gelegd.  Er bestaat maw. alleen onzin, voor wie vanuit een oordelend intellect het als zodanig benoemt.  Dit boek vraagt dus zeker de nodige dosis achterdocht en argwaan over de met paplepel aangereikte stellingen. De voorbeelden zijn hypothetisch en selectief gekozen. Weet dat het bestuderen van ongewone theorieën vaak geen kans krijgt tot diepgaand onderzoek. Alleen wat gemeten kan worden telt. Sceptici verwerpen vaak gewoonweg vanaf het begin. Zonder ernstig onderzoek. Of wat vlot past in het wetenschappelijk kraam. Kader.  Vooringenomenheid troef. Genoeg voor een wetenschappelijk complot?

Blijf als lezer het belang van zinnige en onzinnige schrijfsels kritisch onderscheiden. Drogreden om dit boekje te lezen. Loop niet het risico om foute ideeën op een slimme manier te rationaliseren.

info over het boekje:
Achterdocht tussen feit en fictie.
, door Brecht Decoene. uitgave asp, 2016, VUBpress, isbn 978957185236

Plaats een reactie