Video uit De nieuwe Wereld: Mattias Desmet is professor klinische psychologie, de video uitkijken wordt sterk aangeraden.
Over “Expert blindness“, contactarmoede en het individu gedragen door de massa”
“Echte paniek bij massahysterie ontstaat doordat een groep mensen het gevoel krijgt de controle over een situatie te verliezen. In de massasituatie is de individuele persoon lichtgeloviger en ook vatbaar voor propaganda en massapsychoses.” lezen we op Wikipedia.
Uiteindelijk nemen we vooroordelen al te veel voor waar aan en worden we bang van de schrikbeelden die we collectief eerst zelf creëerden.
Bronnen en leestips:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/25/angst-voor-het-virus/
https://www.bloom.be/nieuws/corona/coronadossier-maatschappij-in-de-greep-van-verhaal-over-virus

Dodelijke emoties, dr. Don Colbert, uitg. Dunamis Publishing Roermond, 2003, isbn 90 74115 37 3
“Who Am I in a Traumatised Society” Franz Ruppert
Dr. Franz Ruppert is docent psychologie aan een hogeschool in München, de video dateert van 2008, van voor de coronacrisis dus. Opvallend, hé. Nu nog actueler dan ooit.
Nederige les voor experts en politici: aanraken is noodzaak
Anderhalve meter afstand houden, mondmasker, slechts 1 contact. Geen contact tussen kleinkinderen-grootouders. We missen aanrakingen. Aanraken is een levensbehoefte. Marijek Sluijter schreef er een boek over “Aanraken een levensbehoefte”. Tegenwoordig horen alleen nog “huidhonger”. Het gebrek en gemis aan fysieke aanrakingen.
Kinderen die onvoldoende worden aangeraakt, groeien slechter, zijn vaker ziek en leren slechter, hebben weinig lichaamsbesef. Ook minder sociaal en communiceren slechter. Lijfelijke ervaring is dus absoluut nodig. Lichaam en emoties vormen één geheel. Zo blijkt dat een omhelzing functioneert als een beschermlaag tegen stress.
“Als een beloningssysteem zoals aanraking wegvalt, gaan de hersenen op zoek naar andere manieren om die beloning te krijgen”, aldus Francis McGlone, professor in de Neurowetenschappen.
En wat met de strijd tegen eenzaamheid? Zijn we klaar voor het locked-in-syndroom?
Aanraken, een behoefte, tactiele contacten in de opvang en op school. Marijke Sluijter, 2002, uitg. SWP Amsterdam, isbn 90 6665 435 x
Bronnen:
https://www.famme.nl/huidhonger-gebrek-aan-aanraking/