Daar is de vraatzuchtige opvolger van de buxusmot: de vijgenskeletteermot

Daar is de vraatzuchtige opvolger van de buxusmot: de vijgenskeletteermot

Help, er zitten mottige rupsen (Choreutis nemorana) in mijn vijgenboom!

De vijgenskeletteermot (Choreutis nemorana) is de nieuwe opvolger en veelvraat in onze tuinen. Deze kleine geelgroene rups is een nieuwe plaag in onze tuinen en tast hoofdzakelijk vijgenbomen en struiken aan. Kenmerkend, zoals de naam zelf vertelt, blijven de skeletten van de bladeren over. Een skelet aan nerven. De opwarming en de warme zomers brengen invasieve exotische nachtvlindersoorten uit Mediterrane gebieden naar onze regio.

Sinds 2009 is deze nachtvlinder bekend in de Benelux en in België gemeld.  Volgens Natuurpunt werd de eerste Belgische Vijgenskeletteermot in september 2009 waargenomen in Luik.

Intussen verspreiden de nieuwe vijgenliefhebbende motten zich snel west- en noordwaarts, in onze vijgenbomen in tuinen.

Vijgenskeletteermotten brengen de winter door als vlinder en in de lente gaan ze op zoek naar bomen om hun eitjes op af te zetten. Ze tasten naar het schijnt niet de vruchten aan. Oef.

Eind juni kunnen we de eerste verse bruine motten overdag bewonderen. En zich verspreiden over Vlaanderen. Of liever niet?

 

vijgenskeletteermot3
De vraatzuchtig rups van de Choreutis nemorana. lust vijgenboombladeren.
vijgenskeletteermot1
Vijgenskeletteermot in opmars.
vijgenskeletteermot
Invasieve exotische nachtvlindersoort kan zich explosief vermeerderen.
vijgenskeletteermot4
Een stevige, witte cocon, spinsels van de rups en aangetast blad. (foto ©Frank Delsaert)
bestrijden motten
De buxusmot bestrijden kan met deze dure lokdoos DCM. Deze mottenval is  zeer effectief voor de buxusmot, maar helpt helpt niet tegen de vijgenskeleteermot. DCM Cydalima-pheromone vangt de mannelijke buxusmot in de periode van de paringsvlucht.  Maar geen vijgenskeleteermot, blijkt uit deze tryout. Jammer en gemiste kans. DCM heeft weer gat in de mottenmarkt. Te plaatsen tussen half mei en begin augustus.

Grootmoeders middel

Grootmoeder truukje is mischien nuttig. Je kunt de plant besproeien met een mengsel van
1 liter water 
2 theelepels groene zeep
2 borrelglaasjes schoonmaakazijn.
Aangetaste takken met spinsels verwijderen of rupsen verwijderen. Laat me weten of het helpt. Een lezer wist ondertussen te melden dat er een geen effect was.

Ander middel van natuurlijk middel tegen rupsen

Rupsen bestrijden doen we met natuurlijke milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen tegen rupsen. 

 • liter water
 • 7 tenen knoflook (in stukjes)
 • 2 kleine uien (in stukken)
 • 1 theelepel cayennepeper
 • 1 eetlepel groene zeep

Bronnen:

https://www.natuurpunt.be/nieuws/vijgenskeletteermot-profiteert-van-vijgenbomen-tuinen-20170607

Zit de vijgenskeletteermot ook bij u in de buurt?

TvOost over deze mot (video)

Foto’s in detail bekijken van deze mot?

 

Ik kreeg dit ecologisch product op basis van pyrethro aangeraden door Horta. Blijkt waardeloos en niet of onvoldoende te werken tegen de vijgenskeletteermot. Dus absolute afrader.
Ook geen snel effect met dit product. Geen ecologisch product.
Voorlopig het betere “ecologisch” product.
Vijgenskeletteermot van nabij. Klein veelvraat lust jong bladeren en scheuten. Het resultaat van de aantasting merk je maar later op. De schade wordt maar duidelijk bij de groei van de bladeren. Vol gaten of misvormd. Heel de boom wordt aangetast.

22 gedachten over “Daar is de vraatzuchtige opvolger van de buxusmot: de vijgenskeletteermot

 1. Hallo. Ik heb mijn vijgenboom behandelt met grootmoeders recept..hielp niet echt.
  Mijn boompje is nog vrij jong, ik heb alle grote bladeren die aangetast waren verwijdert.
  Ik dacht geen bladeren geen eten.
  Maar eens afwachten nu.
  Bedankt in ieder geval
  Ik had hem behandelt met zeep spiritus en water
  Groetjes

  Like

 2. Hallo. Heb de rups ook op de bladeren zitten, ik heb ze met groene zeep en zout oplossing ingespoten. Naar een paar minuten lagen ze dood op de bladeren. Gr. Marcel

  Like

  1. Zijn ze nu weggebleven, of zijn ze net zo hard weer teruggekomen? @Marcel Flekken.

   Ik kom er maar niet vanaf, wie heeft de oplossing tegen de Choreutis nemorana oftwel de vijgenskeletteermot?
   Heb bovenstaande middelen gebruikt maar paar dagen later zaten er weer een paar.

   Like

   1. Hallo
    ik heb een biologiosch middel tegen deze rupsen , en ik wil dit verder uit testen , helaas ( of succes ?) zijn al mijn vijgenbomen ‘ ‘skellettenvrij ‘.Woon je ver van Aalst- Dendermonde?
    pascal

    Like

   2. Ik ben heel geinteresseerd in je biologisch middel. Heb je misschien wat meer informatie voor mij. Ik kom er niet vanaf en mijn boom wordt te groot om er nog bij te kunnen.

    Like

   3. Heb de bladeren schoongeveegd, en met het grootmoeders sap ingespoten.
    Ik zou nu de vijg n extra groei boost wil geven. Wat adviseren jullie? Koemest korrels? Of??

    Like

 3. Wie o wie kent er een effectief middel tegen de vijgenskeletteermot. Ik heb 4 vijgenbomen en alle 4 hebben we (en ik ook!) last van deze rups/vlinder. Ik ben opzoek naar een effectief middel zodat mijn boom mooi blijft . Ik hoor graag uw ervaring.

  Like

 4. Ik inspecteer de vooral jonge bladeren dagelijks en verwijder de webjes met rupsjes ( deels in wording). Zonet had ik weer een vijftal. Mijn olijfboom op stam is nu manshoog en ik jan er nog zonder trap bij. Er is wel heel snel schade aan de blaadjes, maar het is nog te overzien.

  Like

  1. idem dito aan de kust De Haan ik probeer er zoveel mogelijk te verwijderen door de blaadjes weg te nemen dit is nu 2jaar op rij vroeger in zwijndrecht hadden we er geen last van ik ga ook eens proberen met groene zeep en zout oplossing baat het niet dan schaad het niet
   Anne-Rose

   Like

   1. Ik ooki. De Haan. Kan je me zeggen waar je groene zeep kan aanschaffen hier ajb.

    Like

  2. Mijn ervaring om de vijgenplant te beschermen, is Neemolie.
   Groot glas met water vullen, voeg wat Neemolie en twee druppels afwasmiddel toe
   (om het te kunnen mengen met water). Dit mengsel in de plantenspuit en besproei
   de bladeren van onderen en boven.

   Like

 5. De vijgenskeleteermot vormt eigenlijk niet zo’n probleem voor onze vijgenbomen. Ze worden er wel wat minder mooi van, maar vormt in het geheel geen bedreiging. De rupsen eten enkel de bladeren, tussen de nerven (en ‘skeletteren’ deze inderdaad), maar tasten de vruchten niet aan. Bestrijding met allerhande producten is niet eens nodig en vormt eigenlijk alleen maar verspilling en vervuiling van de natuur met zeep of – erger – chemicaliën. Als ik de spinsels op de bladeren zie zitten, wrijf ik deze gewoon kapot met de hand. Als je dit steeds consequent doet (ik doe het steeds als ik er zie zitten wanneer ik langs mijn vijgenbomen/-struiken in de tuin wandel) lost het probleem zich zelf wel op, of op zijn minst controleerbaar. Als het er veel ineens zijn (wat je wel kan hebben als je bijvoorbeeld enkele weken niet in de tuin bent geweest), kan je de tuinslang inzetten. Gewoon op de krachtigste straal zetten en de spinsels letterlijk van de bladeren spuiten. Herhalen wanneer nodig en je bereikt gegarandeerd resultaat. Dus niks besproeien of keuken-middeltjes!

  Like

 6. Ik kan je reactie grotendeels onderschrijven. Ik heb de spinsels weggehaald die veelal op de jonge uitlopers van de bladeren zaten. Omdat mijn boom hooggenoeg is en ik de groei van vijgen wilde stimuleren heb ik, ik denk inmiddels 2 maanden geleden, alle jonge uitlopers verwijderd. Daarna heb ik nog sporadisch last gehad van spinsels. De bladeren zijn allemaal vrijwel onaangetast en er hangt een vracht aan vijgen op. Ik hoop dat ze met de huidige slechte zomer nog rijp worden. Ik heb overigens in mijn tuin wel enkele malen de prachtige nachtvlinder aangetroffen die het “jammergenoeg” niet hebben overleefd. Mijn aandacht is inmiddels gericht op de jaarlijkse plaag van trosjes rupsen in mijn pinus. Die vreten op enkele dagen een hele tak leeg. Meestal knip ik die takken er tijdig uit. Het is echter op hoogte en weleens moeilijk te zien/ontdekken. Er zitten ook jaarlijks individuele rupsen in een tak, die doen minder schade.

  Like

 7. Ze zitten bij mij ook in de kleine vijgen ,en idd met groene zeep en zout zijn ze binnen 1 minuut dood daarna de boom schoon gesproeid morgen kijken hoe het verder gaat

  Like

 8. Afgelopen zomer (2021) deze vijgenskeletteermot in onze vijg gehad helaas. Wij wonen in Veldhoven, Nederland. De vijgenbladeren warencompleet aangevreten. Wij verwachten dit jaar wederom bezoek van de vijgenskeletteermot en gaan aan de slag met ECO-style Promandal-R welke tegen spint, wolluis, dopluis is. Hierin zit olie achtige substantie welke doordringt in het spinsel alwaar de rups zich bevindt en eitjes legt. Dit was op advies van tuincentrum Groenrijk.

  Like

  1. Ik heb jaren last gehad van die bekende rupsen / motten. In al mijn 4 bomen. Zo ook weer dit jaar.

   Afgelopen week de blaadjes ingespoten met Exostyle Promanal-R en sindsdien alle rupsen weg. Even de komende weken afwachten maar voor nu is alles weg. Ik heb er vertrouwen in dat ze de komende tijd ook daadwerkelijk wegblijven.
   Volgend jaar ga ik nog eerder spuiten: zodra de eerste bladeren komen. Meteen aanpakken die rupsen!

   Like

 9. Ik heb er ook al jaren last van. Eerst op een grote boom maar ook op de stekken die ik er van nam. Nu heb ik enkel een klein boompje dat ik voorlopig nog aankan. Ik knijp de webben uit maar ze blijven terugkomen. Net gestart met sproeien met een oplossing van rode ui, knoflook en cayennepeper. Benieuwd wat het geven maar ze zijn heel hardnekkig.

  Like

 10. Ik heb jaren last gehad van die bekende rupsen / motten. In al mijn 4 bomen. Zo ook weer dit jaar.

  Afgelopen week de blaadjes ingespoten met Exostyle Promanal-R en sindsdien alle rupsen weg. Even de komende weken afwachten maar voor nu is alles weg. Ik heb er vertrouwen in dat ze de komende tijd ook daadwerkelijk wegblijven.
  Volgend jaar ga ik nog eerder spuiten: zodra de eerste bladeren komen. Meteen aanpakken die rupsen!

  Like

 11. Heb ook een vrij grote vijgenboom die ternauwernood de vorst heeft overleefd maar nu valt de skeletteerrupsen aan. Ik geloof niet in de zogenaamde zachte middeltjes. Ook vorig jaar zijn ze hier in Oud-Turnhout al aangekomen maar toen stond de plant beter in blad. Dit jaar komen eindelijk maar blaadjes tevoorschijn maar snel zitten ze onder grijs spinsel en blijft er van het blad niet veel over als ze hun gangen kunnen gaan. Elke dag wrijf ik de spinsels en rupsen weg maar één dag later zitten er nieuwe en je moet voortdurend controleren. De rupsjes zijn snel en proberen te ontsnappen door zich aan een spindraad te laten vallen. Ze zitten op blaadjes die zich pas ontwikkelen en zullen ongetwijfeld meer schade toebrengen dan sommige willen doen geloven. Ik probeer het nog even vol te houden om ze met de hand te verwijderen maar als ze blijven komen zal ik toch een rupsbestrijdingsmiddel gebruiken

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s