Klaar voor gezichtsherkenning met mentale tracking?

  Gezichtsidentificatie met herkenning micro-expressies gekoppeld aan psycho-analyse
   “Smartphone ontgrendelen met  gezichtherkenning blijft onveilig en af te raden”

Nooit meer anomiem over straat

Social monitoring: ‘sensoren op de werkvloer’: u draagt geen mondmasker, uw vaccinatiepas is vervallen, uw temperatuur te hoog en u heeft uw handen niet ontsmet”

Beste smartphonegebruiker,
even snel checken of jij het wel écht bent!  Geef jouw vingerafdruk. Neem snel een selfie met je smartphone. Kijk diep in de lens van je camera voor een irisscan (eyesopen) en doe meteen ook een handpalmherkenning en de bijhorende aderherkenning. Vervolg met een snelle handgeometrie. En we hebben ook graag jouw oorafdrukje. Druk je oor 2 seconden tegen het scherm.
Spreek deze random tekst op het scherm in met je stem voor de stemherkenning. De bot zal je helpen. Vergeet ook je ‘unieke’ 4-cijferige pincode niet in te tikken!
Oh, ja ook nog een handtekening graag, voor je handschriftherkenning. Loop twee stappen vooruit met je smartphone zodat we je aan je looppas herkennen. Lik aan je flitscamera, voor een klein DNA-staaltje. Het is volledig safe. Gewoon voor de zekerheid. En glimlach in je smartphonecamera, cheeeeeeeese. Ok. De fraudedetector merkte niks onregelmatig op. De data-algoritmes, de identificatie met onze database, jouw mentale tracking, laatsteroutetracking, de meerdimensionale gezichtsbeelden en je looppasje en hippe kledij die we ondertussen opmerkten, bevestigen het. U heeft nog geen COVID-vaccinpasje.
Jij bent het écht. En geen AI-robot. En ook (nog) geen digi-misdadiger. De digitale poort kan nu open voor jou. Je kan vanaf nu op social media, surfen, mailen en chatten. Deel je privacy en geniet.
Wie niets te verbergen heeft, hoeft zich geen zorgen te maken! Dommel maar argeloos verder in! En ja, je bent nu 100% klaar om onderstaande artificiële blog lezen.

Biometrische gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning (face recognition) kan een inbreuk vormen op je privacy.  Individueel en maatschappelijk. Identificatie moet tegenwoordig het liefst automatisch verlopen om tijd en/of mankracht sparen in winkels, luchthavens enz..  Deze nieuwe technologie maakt volop gebruik van databases en kunstmatige intelligentie (AI).  Maar in de praktijk is het soms anders. Wanneer de techniek niet naar behoren werkt, op bijvoorbeeld je smartphone, kan het een vals gevoel van veiligheid geven.

Het gezicht, het visitekaartje van de ziel, Ad Bergsma, uitg. LJ Veen, softcover, isbn 90-254-0850-8

Soms verwart de argeloze gebruiker de begrippen gezichtsherkenning en gezichtsdetectie met elkaar. Bij gezichtsdetectie is om waar te nemen dat er een menselijk gezicht op een foto of video staat. Maar niet om dat gezicht of individu te identificeren, zoals bij gezichtsherkenning.
Nieuwe  AI-aangestuurde biometrische systemen werken met gezichtsherkenning en met analyse van je micro-expressies. Jawel. Micro-expressies. Je lachtte daarnet met mijn geschreven opmerking. Het is vastgelegd, getrackt en genoteerd. Maar je was niet oprecht, dat merkten we aan het korte knipoogje van jou, dat is de conclusie. Daarover gaat het simpelweg.

 

Micro-expressie!? Cheese!


Gezichtsherkenning is een biometrische technologie . De eerste computer die gezichten kon herkennen, werd in 1965 bedacht door Woodrow Bledsoe. Oude en nieuwe technieken en inzichten ontmoeten elkaar weer vandaag. Door de eigenschappen van het gezicht van een persoon te registreren  kan naderhand worden bepaald of de persoon voldoet aan de eigenschappen die zijn opgeslagen. Profilering. Dit op zichzelf is niet nieuw.

Boek uit 1994. Het gezicht als spiegel van de ziel. Informatie uit het gezicht.

De meeste methoden meten verhoudingen tussen grootte en afstand van de ogenmondneus en oren. Andere methoden meten het temperatuurprofiel dat door de bloedsdoorloop voor iedereen verschillend is.
Dat gelaatkunde niet nieuw is zie je op de afbeeldingen hiernaast.

In 1977 verscheen reeds dit boek over gelaatkunde.

Chi An Kuei, beschrijft in haar boek “de taal van het gezicht, , de Siang Mien, de kunst van het gezichtlezen en is ook van toepassing op westerse gezichten.

Een ander ouder boek is “gezicht en karakter”, gelaatkunde, mensenkennis voor iedereen. door dr. Jean Lefas. Uitg. Helmond van 1977. “Politici hebben vaak smalle lippen” en andere opmerkelijke vaststellingen. Je gezicht verraadt je karakter.

gezicht2
“Het gezicht “van John Liggett verscheen in 1974 bij uitgeverij Elmar.

 

gezicht1
“Uw gezicht Liegt niet” van Michio Kushi, uitg. De Driehoek, verscheen in 1983.

Je eigenfaces

Het herkennen van een gezicht uit een opname. Hiervoor moeten de opnames accuraat zijn.  (de pasfoto moet tegenwoordig recht van voren genomen worden). Gezichtsherkennende systemen hebben onnauwkeurigheden bij het maken van opnamen. Een eigenface is een basisvorm van een gezicht in de vorm van een rasterafbeelding (bitmap) waarin een of meer specifieke gezichtskenmerken aanwezig zijn. Eigenfaces worden gebruikt in de gezichtsherkenning door computersystemen. Met deze techniek wordt een menselijk gezicht opgebouwd als de gewogen som van een  meerdere eigenfaces.

SmartGate is een in Australië ontwikkeld gezichtsherkenningssysteem dat bij wijze van proef in gebruik is voor personeel van Qantas op de internationale luchthavens van Sydney en Melbourne. Het maakt in 10 seconden grensoverschrijding mogelijk. Wanneer de SmartGate een foto herkent volgen de immigratie- en douanecontroles automatisch via de computer. Als alles in orde is, gaat de toegangspoort open.

Gezichtsherkenningsalgoritmesysteem

Google Foto’s herkent gezichten, maar doet dat actief en bewust niet voor Europese Foto’s-gebruikers. Voorwerpen, locaties en plaatsen zijn echter maar één deel van wat Google met Foto’s en het neurale netwerk te bieden heeft. De software is verder uitstekend in gezichtsherkenning.  En de gezichtsherkenningsalgoritmes zijn ronduit krachtig, Over hun hele levensduur groepeert Google dus kiekjes van één persoon van zijn 2 tot z’n 92 jaar, lang- of kort haar, dik of dun, bril of geen bril. Wanneer je nu de foto’s-app op zet zie je wel plaatsen en dingen als subcategorie bij zoeken, maar  geen mensen.

Smartphone ontgrendelen met “face” onveilig

Het ontgrendelen van smartphones op basis van gezichtsherkenning is lang niet altijd veilig blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond. Zij testten de gezichtsherkenningsfunctie van 110 toestellen en maar liefst 42 toestellen bleken met een goede foto te ontgrendelen. Doorslaggevende factor bij betrouwbare herkenning blijft dus de kwaliteit van de algoritmen en de database.

Ondertussen zijn er de 3D-camera’s zoals bij de politie. Deze zijn ontwikkeld om dynamische of meerdimensionale gezichtsbeelden beter te kunnen herkennen. Dan is er nog machine-learning… Vervoersmaatschappij De Lijn bestelde voor haar Antwerpse premetrostations  500 camera’s  die ‘gezichtsherkenning vanaf grote afstand maken.

trackingJe gemoedstoestand observeren door herkenning micro-expressies

Beveiligingssystemen kunnen pas worden geïmplementeerd als er een wettelijk kader is dat geen inbreuk maakt op de individuele vrijheden. Gezichtsherkenning met verkeerde bedoelingen of met een drogreden (als terreurdreiging) gebruikt door (autoritaire) regimes, criminelen of gewetenloze megabedrijven zijn een ernstige bedreiging voor de toekomst.

Het advies van de Europese Commissie  stelt in het rapport op pagina 11, “zouden individuen niet onderworpen mogen worden aan ongerechtvaardigde fysieke of mentale tracking of identificering via AI-aangestuurde biometrische systemen zoals gezichtsherkenning of herkenning van micro-expressies.

De federale politie heeft  ondertussen haar proefproject met automatische gezichtsherkenning op de luchthaven van Zaventem (even) stopgezet door het Controleorgaan op de Politionele Informatie (COC). Want het beveiligingssysteem is niet wettelijk, ook al beweert de topman het tegendeel.

In Kortrijk is automatische gezichtsherkenning is mogelijk, maar om juridische redenen is de optie van herkenning nog uitgeschakeld.  Honderden Kortrijkse camera’s gaan  op zoek naar een verdachte met een blauwe jas (als selectie-eigenschap).

App detecteert emotie en aandacht en kiest op basis van data wat je te zien krijgt

En dan zijn de apps. Zo is er een applicatie die berekent je filmbelevenis als kijkers met behulp van emotiedetectie, gedragsanalyse en aandachtmeting.  Deze app detecteert via een combinatie van emoties, aandacht en je gedrag je filmervaring als kijker. Data worden netjes bijgehouden van de ander mee-kijkers. Informatie over jouw leeftijd en geslacht helpen het systeem om relevante aanbevelingen te genereren. Jij kijkt best vanavond naar een herhaling van de “kampioenen”? De toekomst is dus je gezicht tonen aan je scherm(camera), interactieve tv of smartphone. Die bepaalt dan aan de hand van je gezicht, emotie wat je te zien krijgt. Het systeem weet  door de verzamelde historiek wie welke films reeds zag in jouw gezin op dat moment. Het volledige systeem werd getest door twintig testpersonen in 2018 in het Ugent. Deze technologie biedt (heel) veel mogelijkheden bij de beïnvloeding van verkiezingen.

Big Brother is Deep Matching

DMPN (Deep Matching Prior Network) is dan weer een object text-detectiesysteem (image classification) van teksten die in beeld worden opgemerkt via algoritmes. Verkeersborden , reclameteksten, signalisatie en andere in beeld komende teksten worden geanalyseerd. Onvolledige teksten inbegrepen. Uit de  AI Barometer survey blijkt dat 76% van de Vlaamse bedrijven geen expertise hebben op het gebied van machine learning/artificiële intelligentie binnen het bedrijf. Veel bedrijven zijn nog niet klaar om nieuwe technologieën te omarmen want dit gaat gepaard met een switch binnen organisaties.

Open bron: selfness

“Wie niets te verbergen heeft, hoeft zich geen zorgen te maken”, luidt een veel gebruikt mantra. Politici, hou u vast. Uw doen en laten wordt vastgelegd. Bigbrother-politiestaat.  Technologie om misdaden op te lossen en te voorkomen kan snel ontsporen. We zijn open bronnen. Traceerbaar.  We moeten zelf als individu controle kunnen en willen houden over onze eigen data en gegevens. Baas over eigen data. Gekwantifceerde zelfkennis heet het in de vakliteratuur.

Het probleem bij gezichtsherkenning is dat je gezicht makkelijk te (ver)vangen is zonder toestemming. In tegenstelling met een gewone vingerafdruk of een irisscan, waarvoor je explicite medewerking moet verlenen en hiermee ook toestemming geeft. Gezichtsherkenning kan ook ongemerkt en misschien zonder toestemming plaatsvinden. En als je eenmaal bekend bent (met of zonder GDPR), kun je altijd en overal herkend worden.
See you next time on webcam? Of toch liever niet?

Face ID als creditcard

Betalen met je gezicht. Door het toevoegen van extra sensoren maakt deze camera een 3D-scan van een gezicht, zodat je identiteit wordt vastgesteld.  Apple benadrukt dat er een kans van 1 op 1 miljoen is dat er iemand met een soortgelijk gezicht rondloopt. Wat? 10 in België?

Gezichtsherkenningstechnologie in rekrutering

AI in HR ontwikkelt zich razendsnel. De HR-manager of werkgever geeft dan kenmerken in waar op gelet moet worden. Elke video van 15 minuten geeft het systeem zo’n 25.000 indicatoren. Je let dus beste op je gezichtsuitdrukkingen. Zo vormt het systeem een objectief idee over de toekomstige prestaties van de kandidaat.
Zo is Unilever is een van de bedrijven die het taalgebruik, de intonatie en de gezichtsuitdrukking van sollicitanten filmt wanneer ze hen een reeks vragen stelt. Elke video van 15 minuten geeft het systeem 25.000 indicatoren. Volgens specialisten zitten in A.I. onvermijdelijk vooroordelen ingebouwd omdat men aan bepaalde “normen” niet voldoet. Is dus subjectief.  Glimlacht de kandidaat veel, fronst hij zijn voorhoofd, verraadt de gezichtsuitrukking zijn of haar emoties? AI laat zogezegd toe een meer betrouwbaar en objectief (?) idee te vormen over de toekomstige prestaties van de sollicitant.

En daar is leugendector Lars

StepStone heeft een sollicitatierobot.  Het programma L.A.R.S. (voor “Lying Applicant Recognition Software”) gaat via gezichtsherkenning  de AI het gedrag tracken en het voorkomen van de sollicitant meten. Daarbij wordt vooral gelet op klamme handen en het zweetniveau van de sollicitant, maar ook hun oogbewegingen. Ook het vermelden van diploma’s of werkervaringen die helemaal niet hebben behaald of net overdreven werden, worden gecheckt. Essentieel hierbij  is de stemherkenning en niet zozeer het fysieke voorkomen van de kandidaat.

Bronnen:

Bedrijven zetten gezichtsherkenningstechnologie in bij rekrutering (jobat)

Bedrijven zetten AI en gezichtsherkenningstechnologie in biJ rekrutering personeel

StepStone herkent leugens van kandidaat tijdens sollicitatiegesprek dankzij A.I. (bron stepstone)

“Zet nu je gezinssituatie online. Al de rest weten we al”

Oostenrijk weert als koploper ANPR-camera’s

Het Oostenrijks Grondwettelijk Hof verklaart inzameling van gegevens via ANPR-camera’s ongrondwettelijk. Inbreuk op nationale privacywet & artikel 8 EVRM.

Vestager: Facial recognition tech breaches EU data protection rules

bronnen:
Biometrische gezichtsherkenning (wikipedia)

Smartgate (Wikipedia)

Eigenface (Wikipedia)

Bescherm je privacy, schakel gezichtsherkenning uit. Lees hier hoe je dat doet.

Gezichtsherkenning van bijna 2 op 5 smartphones makkelijk te omzeilen (bron: Newsmonkey)

Gezichtsherkenning van smartphones is in bijna helft van de gevallen onbetrouwbaar (Testaankoop)

Gezichtsherkenning (bron: netatmo)

Topman federale politie: ‘We gaan camera’s met gezichtsherkenning inzetten in Zaventem’ (bron De Morgen)

De Europese Commissie overweegt een verbod op gezichtsherkenning (bron: vice.com)

AI & business

Gezichtsherkenning rukt op: kunnen we weldra niet meer anoniem over straat?( bron: Knack)

Persoonlijke aanbevelingen voor video’s gebaseerd op gezichtsherkenning (bron scriptiebank.be)

CSI in de polder: politie zoekt verdachten met gezichtsherkenning (bron: volkskrant.nl)

https://www.iphoned.nl/spotlight/face-id/

Vestager: Facial recognition tech breaches EU data protection rules

https://www.bnr.nl/nieuws/technologie/10456302/toegang-via-gezichtsherkenning-in-opmars-in-nederland

https://www.hln.be/binnenland/belgische-politie-testte-dan-toch-omstreden-gezichtsherkenningsoftware~a443e3a0/

Itsme ondersteunt aanmelden met gezichtsverificatie

Plaats een reactie