Overtuigd door objectieve berichtgeving van media?

Objectiviteit is een voorwaarde voor kwalitatieve journalistiek. Dit ruikt naar propaganda. Sloganesk bericht om breed te scoren door VRT. Spreekbuis van de overheid. Objectiviteit bestaat blijkbaar niet meer. En wie durft zijn of haar fout toe te geven?

Push-bericht (foto) met een oproep van het VRT NWS op 29 oktober 2021. We kunnen voortaan spreken van staatsmedia. Spreekbuis van de overheid en spin-“doctors”. Staatsmedia zijn informatiebronnen die eigendom zijn van, of gecontroleerd worden door de staat (subsidies). Ook krantengroepen krijgen nog volop subsidies van de staat. Zijn dus afhankelijk. “Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt”.

Zelfs de meest objectieve journalisten die artikels schrijven, maken een keuze tussen al het beschikbare nieuws en de verplichte bronnen die ze voorgeschoteld krijgen. De echte perceptie van de realiteit, moet je zoeken bij de man of vrouw op straat. Maar die kan je ook kiezen in je voordeel. Men kan best op zoek gaan naar een evenwicht in berichtgeving. En ware onderzoeksjournalistiek verrichten. Met twee zijden. Maar dat gebeurt meestal niet. Vaak gebruiken media een veroordelende toon.

We kunnen ons dus best ernstig zorgen maken over de persvrijheid. In tijden van corona en complottheorieën is het belangrijker dan ooit om geïnformeerd te worden door een kwalitatieve nieuwsbronnen. Maar zijn die er nog? Ik vrees er voor. Gelukkig ontstaat er een tegenbeweging zoals hetanderenieuws.nl., nieuwe media zonder de censuur. Zonder “gedelete” en verbannen meningen. Zonder verzwegen feiten. Censuurvrije social mediasites. Waar mensen niet worden onderbroken in het midden van hun zin. En voluit kunnen spreken. Neen, het zijn geen complotdenkers. Maar mensen met een boodschap.

Politici, media, spindoctors en wetenschappers slagen erin een vijandig beeld te creëren in de samenleving. De verdeel-en-heers-strategie om de mensen tegen elkaar op te zetten, lijkt wel te lukken. De politiek geeft de eerste voorzet. De Open VLD wil geen pasjesmaatschappij, maar voert ze wel. Van schijn-vrijheid gesproken. Hypocriet. Moderne politici uiten zich met slogans, om gebrek aan inhoud en diepere kennis te verhullen en maximaal te scoren bij een breed publiek. Andere hullen zich in stilzwijgen.

We moeten dus als burger kritischer omgaan met alle nieuws dat we voorgeschoteld krijgen. Niet alles slikken. En verstandig omgaan met informatie en media. Geen vervormde indruk van de werkelijke feiten aanvaarden. En dus geen onwaarheden verder verspreiden. Terug het gezond verstand leren gebruiken is de boodschap. Weg met angstpropaganda. Angst blokkeert alles.

De grootste ziekte is onwetendheid.  Onwetendheid is het resultaat van de beperkingen van het verstand of van de onduidelijkheid van de zaak zelf. Synoniem volgens VanDale is onkunde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s