




Voor het eerst vliegen en filmen met een drone Phantom 3
Medialab Quindo in Kortrijk organiseerde een workshop “Filmen met drones”. Workshopbegeleider was Ignace Aleya, oprichter en project manager van de firma “Tolerated”. Deze professionele “drone-piloot” wou enkele liefhebbers van deze IFO (Identified Flying Object) best wel eens leren vliegen met zo’n drone. En dat is hem heel goed gelukt. Want wanneer leer je echt iets? Door het zelf eens te doen, uiteraard. En deze vlieger, de drone DJI Phantom 3 Professional, oplaten kon op een nabij gelegen terrein onder een stralende zon en weinig wind.
Drone-instructeur Ignace van Tolerated.be geeft de laatste aanwijzingen aan de kandidaat-dronebestuurders voor een vlotte vlucht. ©frankdelsaert
“Fasten your drone-belt pleace, here he goes.” ©fotofrankdelsaert
In ijltempo leerden wat een quadcopter en een hexacopter zijn. Wat wel en niet kan en mag met een drone. Zoals waar je wel mag vliegen met je toestel, hoe hoog je mag vliegen. En dat en nog veel meer konden we van Ignace opsteken. Ja, hoe hoog het toestel mag vliegen? Dat is nu zowat 30 meter met dit toestel. Professionelen kunnen tot 90 meter hoogte vliegen met de drone. (wellicht komt er ook nog een klasse II, tot 45 meter voor semi-professionelen). De reglementering is er nu in België. In het buitenland staat men al heel wat verder. Ook het verschil met de allerlaatste modellen en types konden we meepikken. Ook snufjes en de trends voor de komende jaren. Zoals de mini-drones die vanaf je pols de lucht ingaan. Cool stuff.
Nog een interessante site en app die ik vernam, is de UAV forcast. Deze vertelt je of je mag vliegen in een zone en geeft meer info over de weeromstandigheden en zonne-straling. Niet onbelangrijk voor je connectie en veiligheid met je toestel.
“Is the sky the limit?” or is “the battery” the limit?
Op het terrein konden we zelf de drone de lucht laten gaan. Met een snelheid tot 40 km per uur is dat wel best indrukwekkend. Met geluid van roterende wieken in je nabijheid voel je je niet niet zo op je gemak in het begin. Maar het went vrij snel. Ook honden worden dol van luidruchtige rondzoemende zwevers. En soms ook dreumesen kijken angstig naar die snel kronkelende “rare” schepsels. Maar techneuten horen wellicht nauwelijks iets. Die genieten. Voor hen klinkt het geronk van de drone-wieken als muziek in de oren…
De bedieningsmodule. Kijk ik nu het best eerst naar het scherm of het eerst naar de drone in de lucht? Ignace leert ons de kneepjes van het drone-vliegen. ©frankdelsaert
… razendsnel de lucht in voor een kleine 20 minuten. ©Frankdelsaert
Voorts maakte ik kennis met een andere toestel om te filmen op begane grond of mobiel.
De Osmo
De Osmo, een is een camera hulpstuk (lens) dat je aansluit op je Iphone en het beeld stabiel houdt, ongeacht de bewegingen die je maakt. Het fixeert en focust op één punt. Ideaal dus om een interview te doen in beweging, bijvoorbeeld wandelend. Gedaan met schokkende en trillende beelden die je zeeziek maken tijdens het bekijken. Een best interessante oplossing!
Bedankt Ignace, voor de toffe introductie in drones.
Tolerated,
Meer info over drones, motion graphics, bedrijfsfilms, aftermovies, animatievideo’s, 3D-visualisaties en nog veel meer…, www.tolerated.be
Op YouTube: youtube.com/c/ignacealeya1
Instagram Instagram
Meer info over Quindo:
Quindo, straffe radio voor Kortrijk
Info voor de kenners: Phantom 3 Professional
- 4K Video / 12 Megapixel Photo Camera
- Integrated 3-Axis Stabilization Gimbal
- Easy to Fly, Intelligent Flight System
- Live HD View
- Dedicated Remote Controller
- Powerful Mobile App w/ Auto Video Editor
- Vision Positioning for Indoor Flight
Lees ook
Ondertussen zijn drones gereglementeerd in België